Telia Sonera blev först i världen med 4g, när bolaget nu öppnar sina 4g-nät i både Stockholm och Oslo. Från tisdag den 15 december 2009 kan kunder teckna sig för 4g abonnemang, dels från klockan tio i Telias butik i centrala Stockholm eller från klockan 13 på webben (www.telia.se/4g). Men, enligt Telia, hamnar alla i praktiken på en väntelista. Telia har bara ett begränsat antal 4g-modem och kommer att prioritera företagskunder som visat sitt intresse redan tidigare i år, när Telia informerade om planerna på 4g-utbyggnaden.

Ett 4g-abonnemang kostar 599 kronor i månaden och inkluderar 30 gigabyte datatrafik per månad. Ett introduktionserbjudande innebär att man endast betalar fyra kronor per månad fram till den 1 juli. Bindningstid är för tolv månader. Inledningsvis får man låna två modem, ett för 4g och ett för 3g, eftersom det ännu inte finns modem som klarar båda näten. I kvartal två räknar Telia med att kunna dela ut modem för både 4g och 3g, som kunderna får behålla utan kostnad, medan lånemodemen lämnas tillbaka.

Enligt Telia kan kunder räkna med datahastigheter upp till maximalt 50 megabit/s i början, och efter någon månad upp till 80 megabit/s. Det är maxhastigheter som ska kunna uppnås i praktiken, och alltså inte högre teoretiska hastigheter som annars ofta anges i trådlösa nät. Under introduktionstiden fram till 1 juli kan man överskrida taket på 30 gigabyte utan att något händer. Från den 1 juli kommer hastigheten att strypas till 120 kilobit/s när man når taket.