Vi putsar kristallkulan och blickar framåt. Här kan du läsa tre korta trendspaningar inom Attentecs expertområden Internet of Things, Streaming Media och Modern Software Development.

IoT

Kom igång med IoT

Anders Englund, VD på Attentec och IoT-expert inom International Data Group (IDG), konstaterar att tekniken för internet of things (ibland kallat sakernas internet) är mogen och kostnadseffektiv men att många organisationer fokuserar för mycket på tekniken och vet inte hur IoT skapar affärsnytta. Ett annat problem är att man organisatoriskt inte är redo att nyttja IoT. Hur går man då som organisation tillväga för att komma igång? Det är viktigt att fokusera på hur IoT skapar affärsnytta och att utveckla strategin för hur IoT ska användas. För att lyckas måste man involvera relevanta delar av organisationen och våga ta små steg: Börja med att utveckla ett första “proof-of-concept” och våga testa, lära och utveckla. Sedan fortsätter man genom att testa, lära och utveckla…

 

Streaming Media

Från många personer kring en apparat till många apparater kring en person

Vår trendspaning inom expertområdet strömmande media zoomar in på den heta marknaden för OTT-tjänster, dvs ljud och bild via internet, som beräknas växa med omkring 25% per år de närmaste åren. Dagens konsumenter vill kunna titta på film och videoklipp i sin telefon, padda eller dator var som helst och när som helst, och den traditionella tablå-TV:n håller på att försvinna. Vi använder Smarta TV-apparater och media-boxar som Chrome Cast och Apple TV, men även Virtual Reality Headset är på frammarsch.

Är det då dags att lämna Set-Top-Boxen till elektronikåtervinningen? Nej, inte riktigt än! Cisco förutspår visserligen att 75% av den mobila internet-trafiken under 2018 kommer att vara video men det är ändå lite för tidigt att överge den traditionella TV:n. Detta beror till stor del på den upplevda kvaliteten för tittaren – och då menar vi inte hur bra och spännande fotbollsmatchen eller TV-serien är utan rent tekniska aspekter! Dessa aspekter återkommer vi till i en kommande spaning.

 

Weather forecast: Cloudy

Modern mjukvaruutveckling

Prognosen för modern mjukvaruutveckling är att det blir molnigt! Som trend betraktat kanske inte molnlösningar upplevs lika hett och spännande idag som för tio år sedan, men spaningen är att förut pratade vi om det – nu gör vi det! Enligt en studie nyligen genomförd av McAfee använder 93 % av alla företag molntjänster och Cloud computing omsätter idag ungefär 70 miljarder dollar och förväntas öka till mer än 160 miljarder dollar år 2020. Av molnleverantörerna är fortfarande Amazon tveklöst störst. Eftersläntrarna Microsoft, Google och IBM har kommit en bit på vägen men Amazon är nästan lika stort som de andra tre tillsammans.

Den moderna mjukvaruutvecklingen gör också att produkter blir tjänster; världens största återförsäljare Amazon ligger inte på Drottinggatan, världens största hotellkedja Airbnb äger inga hotell och världens största taxibolag Uber äger inga bilar. Allihop är mjukvarutjänster baserade på webblösningar.

Webben har de senaste åren fullkomligt exploderat med nya ramverk, bibliotek, pakethanterare, metaspråk, med mera, med mera. Och dagens hemsidor har höga krav på sig. Responsiva för att fungera på alla skärmar, massor med data som ska presenteras i realtid, interaktivitet och spel, stöd för ljud/bild/animationer/3D – och inte minst reklam! Storleken och komplexiteten gör att vi behöver hantera webbutveckling på liknande sätt som gammal hederlig applikationsutveckling och inbyggda system för att handskas med större kodbaser. En webbsida är redan idag en fullfjädrad applikation i sig själv. Appar som Skype, webmail, Dropbox och Spotify fungerar numera rakt av i webbläsaren. Webbläsaren är morgondagens operativsystem. Se exempel som t ex Chrome OS = Linux kernel + Chrome webläsare som grafiskt gränssnitt. Med WebUSB, WebNFC, WebRTC, Web Sockets och Web Assembly kommer operativsystem i framtiden att reduceras till en webbläsare. Dröm eller mardröm?