Vad sägs om det mest omtyckta nya språket?

Rust har valts till det mest omtyckta språket1 bland utvecklare på Stack Overflow två år i rad2, och intresset ser inte ut att sina3. I september åkte Attentecs medarbetare Mikael Silvén på RustFest-konferensen, denna gång i Zürich, för att trendspana och ta del av det allra senaste. Här följer hans rapport.

Foto: RustFest 2017

Det som är så imponerande med Rust, förutom själva språket, är dess community. Människorna runt omkring är alltid så positiva och vill alltid dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.  Exempelvis Nationella centret för informationssäkerhet i Qatar4, som analyserar över 10TB data om dagen med hjälp av sitt nya system i Rust. Presentationen5 på konferensen handlade om deras övergång från Jython och Apache Storm. Under frågestunden förklarades det att detta låter dem processa tre gånger mer data på en tiondel så mycket hårdvara. Det är imponerande siffror.

Någonting annat som jag noterat när människor pratar om sina upplevelser med Rust är hur det gör dem till bättre programmerare. Det kommer upp6 gång på gång7. Rusts strikta, men hjälpsamma, kompilator är svårhanterad i början men hjälper utvecklare på lång sikt. Företag och organisationer står inte heller utan fördelar. Rust används flitigt dagligen i Firefox8 och Dropboxpå hundratals miljoner av datorer. Just Dropboxs berättelse är väldigt intressant. Efter att de bytt till Rust ser de nu 5-10 gånger effektivare minnesanvändning och upp till 50 gånger högre throughput av vissa operationer. De gjorde också en intern utvärdering efter övergången där hela 94% av utvecklarna svarade att de gärna programmerar mer i Rust. Canonical och Atlassian är andra företag på den långa listan av Rust-användare10 som blir längre varje vecka.

Jag tror Rust har en ljus framtid framför sig inom allt från spel11 till IoT12 och jag ser fram emot vad framtida observationer kommer att avslöja.

Mikael Silvén

Referenser

 1. https://insights.stackoverflow.com/survey/2016#technology-most-loved-dreaded-and-wanted
 2. https://insights.stackoverflow.com/survey/2017#most-loved-dreaded-and-wanted
 3. https://trends.google.com/trends/explore?date=today%205-y&q=%2Fm%2F0dsbpg6
 4. http://zurich.rustfest.eu/sessions/mohammed
 5. https://speakerdeck.com/msmakhlouf/antimony-a-real-time-stream-processing
 6. https://twitter.com/mackwic/status/914104258512982018
 7. https://www.reddit.com/r/rust/comments/795dg4/i_spent_the_last_year_writing_a_plant/
 8. https://hacks.mozilla.org/2016/07/shipping-rust-in-firefox/
 9. https://air.mozilla.org/rust-meetup-may-2017/
 10. https://www.rust-lang.org/en-US/friends.html
 11. https://www.reddit.com/r/rust/comments/78bowa/hey_this_is_kyren_from_chucklefish_we_make_and/
 12. http://studentarbeten.chalmers.se/publication/250074-a-rust-based-runtime-for-the-internet-of-things