Svenska forskare var först i världen med att visa effek­ten av att larma frivilliga livräddare med HLR-kunskap till en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp. Resultaten av den vetenskapliga utvärderingen från 2015 visar att hjärtstopps­patienter som fick tidig HLR innan ambulans anlände ökade markant. En internationell studie från 2021 visar att 30-dagarsöverlevnaden ökar med 28 % när frivilliga larmas och är först på plats hos den drabbade.

Heartrunner har utvecklat och driver systemet och appen Sms-livräddare. Systemet utgår från forskning och har bevisade resultat. Företaget kopplar samman resurser som redan finns – hjärtstartare och privatpersoner som kan hjärt-lungräddning – och larmar frivilliga livräddare när någon får ett hjärtstopp i närheten. För om du inte får ett larm hur ska du då veta att din granne eller en kollega på nästa våningsplan precis sjönk ihop?

Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i ­Region Stockholm. I 46 % av fallen var frivilliga sms-livräddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser. Tidiga insatser räddar liv och 16 av de drabbade fick en bättre chans att överleva tack vare att de defibrillerades av en frivillig livräddare innan ambulans kom till platsen. I dag finns ungefär 95.000 frivilliga sms-livräddare i Sverige.

Danmark blev 2020 första land i Europa med ett enhetligt och rikstäckande system, som där går under namnet TrygFonden Hjerteløber. De danska livräddarna kan nu hjälpa oavsett var i landet de befinner sig och det finns idag omkring 126 000 frivilliga livräddare i landet.

Efter att systemet visat sig effektivt i både Sverige och hela Danmark siktar Heartrunner internationellt. För att lyckas med det behöver man hela tiden se till att systemet är säkert och blir bättre. Attentecs team hjälper till med att utveckla och underhålla systemet bakom appen Sms-livräddare.  

Så här fungerar Sms-livräddare systemet:

Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones. Systemet ansluts till larmcentralen. När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Livräddaren bekräftar larmet i appen och får en karta till den drabbade personen och till närmaste hjärtstartare. De frivilliga tar sig till platsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst anländer. 

Tillsammans kan vi rädda liv. Vi kan inte rädda alla men vi kan ge alla en ärlig chans.

Om Heartrunner Sweden AB:

Systemet och appen Sms-livräddare ägs, drivs och utvecklas av Heartrunner Sweden AB – ett innovationsföretag inom medtech, startat av hjärtforskare och fokuserat på att rädda fler liv. Heartrunner ägs av Karolinska Institutet Holding AB, Everbridge Norway och forskarna bakom idén. Systemet har varit igång sedan 2010, och först ut var Stockholm. I dag finns systemet i tio regioner i Sverige och är rikstäckande i Danmark. 

smslivraddare.se

heartrunner.com

 

Behöver du hjälp skapa framgångsrika IoT-lösningar?

 Vi hjälper er att utforma, införa och driva IoT-lösningar på ett smart sätt. Vårt erbjudande omfattar affärsutveckling, arkitektur, realisering och förvaltning. Kontakta oss!

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig.

IoT Kundcase

 Anders Englund

 IoT-expert och VD på Attentec

Jag hjälper våra kunder att förstå sina behov och tar fram effektiva lösningsförslag på deras specifika utmaningar inom IoT. Tillsammans med ett team av kompetenta kollegor sätter jag planen i verket, hela vägen från elektronik till cloud, hela vägen från produktion till recycling.

Kontakta mig för alla dina frågor om IoT, från inspiration, utvärdering av affärsmöjligheter, förstudier, säkerhet, teknik till nyckelfärdig leverans av kompletta lösningar.

Tel. 070-620 96 59
anders.englund@attentec.se