Sms-livräddare – prisbelönt teknik

som räddar liv

Bakgrund

Heartrunner har utvecklat och driver systemet och appen Sms-livräddare. Systemet utgår från forskning och har bevisade resultat. Företaget kopplar samman resurser som redan finns – hjärtstartare och privatpersoner som kan hjärt-lungräddning – och larmar frivilliga livräddare när någon får ett hjärtstopp i närheten. För om du inte får ett larm hur ska du då veta att din granne eller en kollega på nästa våningsplan precis sjönk ihop?

Svenska forskare var först i världen med att visa effek­ten av att larma frivilliga livräddare med HLR-kunskap till en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp. Resultaten av den vetenskapliga utvärderingen från 2015 visar att hjärtstopps­patienter som fick tidig HLR innan ambulans anlände ökade markant. En internationell studie från 2021 visar att 30-dagarsöverlevnaden ökar med 28 % när frivilliga larmas och är först på plats hos den drabbade.

Under 2019 larmade SOS Alarm ut frivilliga sms-livräddare till 1 230 misstänkta hjärtstopp i ­Region Stockholm. I 46 % av fallen var frivilliga sms-livräddare på plats före ambulans och kunde påbörja livräddande insatser. Tidiga insatser räddar liv och 16 av de drabbade fick en bättre chans att överleva tack vare att de defibrillerades av en frivillig livräddare innan ambulans kom till platsen. I dag finns ungefär 95.000 frivilliga sms-livräddare i Sverige.

Danmark blev 2020 första land i Europa med ett enhetligt och rikstäckande system, som där går under namnet TrygFonden Hjerteløber. De danska livräddarna kan nu hjälpa oavsett var i landet de befinner sig och det finns idag omkring 126 000 frivilliga livräddare i landet.

  Lösning

  Efter att systemet visat sig effektivt i både Sverige och hela Danmark siktar Heartrunner internationellt. För att lyckas med det behöver man hela tiden se till att systemet är säkert och blir bättre. Attentecs team hjälper till med att utveckla och underhålla systemet bakom appen Sms-livräddare.

  Så här fungerar Sms-livräddare systemet:

  Systemet Sms-livräddare länkas samman av en app för smartphones. Systemet ansluts till larmcentralen. När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Livräddaren bekräftar larmet i appen och får en karta till den drabbade personen och till närmaste hjärtstartare. De frivilliga tar sig till platsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst anländer.

  Tillsammans kan vi rädda liv. Vi kan inte rädda alla men vi kan ge alla en ärlig chans.

  “Vi jobbar med ett system som gäller livet, som alltid måste fungera och hela tiden bli bättre. Människor litar på det vi gör – och vi litar på Attentec.

  - David Fredman, Driftansvarig på Heartrunner

  “Vi på Attentec är väldigt stolta över att kunna bidra till att rädda liv och glada över att arbeta tillsammans med Heartrunner i ett så spännande projekt.”

  - Kajsa Goffrich, Leveranschef på Attentec

   

  Om företaget

  Systemet och appen Sms-livräddare ägs, drivs och utvecklas av Heartrunner Sweden AB – ett innovationsföretag inom medtech, startat av hjärtforskare och fokuserat på att rädda fler liv. Heartrunner ägs av Karolinska Institutet Holding AB, Everbridge Norway och forskarna bakom idén. Systemet har varit igång sedan 2010, och först ut var Stockholm. I dag finns systemet i tio regioner i Sverige och är rikstäckande i Danmark. 

  smslivraddare.se

  heartrunner.com

   

  Kontaktperson på Attentec:

  Kajsa Goffrich
  Leveranschef
  +46706- 19 22 73
  kajsa.goffrich@attentec.se

  Sms-livräddare – prisbelönt teknik som räddar liv

  KUNDCASE: Heartrunner 

  Heartrunner har utvecklat och driver systemet och appen Sms-livräddare.  I dag finns ungefär 95.000 frivilliga sms-livräddare i Sverige.

  Ruttplanering med AI

  Förstudien Automatisk ruttplanering är ett samarbete mellan Östgötatrafiken och Attentec med syftet att undersöka och testa hur nya tekniker, framför allt AI, kan förbättra och underlätta arbetet med planeringen av rutter. 

  i-BRUSH – en världsnyhet!

  KUNDCASE: Carbex

  Tack vare i-BRUSH kan alla typer av kolborstar övervakas på distans och väsentlig information presenteras bekvämt och överskådligt på en dator eller smart telefon. Kostnader för underhåll och oplanerade driftstopp kan på detta sätt minimeras.

  Remote Playback: “The facts. On demand.”

  KUNDCASE: Consilium

  Consilium tillverkar bland annat “svarta lådor” för fartyg, där viktig data lagras och skyddas. Med det nya systemet Remote Playback ger de nu sina kunder kontinuerlig tillgång till fartygsdata och ökar säkerheten för både besättningar och redare.