Innovativt inspektionssystem för betong

 

Bakgrund

Betong är ett av de mest användbara byggmaterial som finns tillgängligt. Det är starkt, hållbart, formbart, brandsäkert och prisvärt. Betong används i otaliga applikationer inklusive kritiska byggnader som broar, oljeplattformar, dammar, vindkraftverk och höghus.

Men trots fantastiska egenskaper så håller inte betong för evigt. Inspektion av betongstrukturer är komplicerat, inte minst eftersom det kan finnas svagheter i strukturen som inte kan ses från utsidan.

Elop AS har därför utvecklat en unik patenterad ultraljudscanner som kan analysera betongkonstruktioner i alla storlekar och upptäcka sprickor, luftfickor, korrosion, delaminering, och andra svagheter. Densitet, hållfasthet, betongtjocklek och placering av rörinstallationer kan också bestämmas.

Att skapa detta verktyg för oförstörande provning kräver expertis inom olika områden som mekanik, elektronik, programvara, matematik och fysik.

  Lösning

  För att få hjälp med programvaruutveckling har Elop ingått ett samarbete med Attentec AS. Programvarukompetens, solid matematik- och fysikförståelse är områden som företagen stärker och utvecklar tillsammans.

  Attentec har tillsammans med Elop utvecklat programvaran i ultraljudsscannern och den tillhörande molntjänsten. Arbetet inkluderar förbättring av den matematiska modellen, arkitektonisk design och implementation av den nya molnbaserade infrastrukturen.

  Teknik

  Programvaran är huvudsakligen implementerad i C# och den matematiska modellen i Matlab.

  For Elop er Attentec den ideelle partner. Akkurat passe stor og med fagmiljø som behersker alle disipliner og relevante teknologier

  - Werner Bjerke, Technical Project Manager på företaget.

   

  Om företaget

  Elop AS är ett norskt högteknologiföretag specialiserat på ultraljudsutrustning för oförstörande provning av bl a betong. Systemet används för att samla in data om kritisk infrastruktur som broar och byggnader för att fastställa deras verkliga skick.

  Kontaktperson Elop AS:
  Haakon Thaule-Hatt, CMO
  Email      haakon@elop.no
  Tel.  +47 90 11 86 86

  www.elop.no

  Kontaktperson på Attentec:

  Geir Jåsund
  Daglig leder
  +47 48 25 79 57
  geir.jasund@attentec.no
  www.attentec.no

  Med nästan 100 konsulter i Norge och Sverige har vi nöjet att arbeta med många olika spännande företag. Elop AS är i rampljuset som en partner för oss med sin innovativa kultur, spännande produkt och professionella medarbetare. Att arbeta med Elop är ett stort nöje för oss.

  - Geir Jåsund, VD för Attentec AS

  Incentivelösning för effektiva projekt

  KUNDCASE: Energy Dynamics 

  Attentec har varit den ansvariga leverantören för att utveckla mjukvarulösningen, som har fått namnet “DynaCharts”. 

  DynaCharts har gått direkt från implementering till användning i ett stort utvecklingsprojekt på det norska oljefältet Dvalin (operatören Wintershall Dea), med en budget på ca 10 miljarder.

  Ruttplanering med AI

  Förstudien Automatisk ruttplanering är ett samarbete mellan Östgötatrafiken och Attentec med syftet att undersöka och testa hur nya tekniker, framför allt AI, kan förbättra och underlätta arbetet med planeringen av rutter. 

  i-BRUSH – en världsnyhet!

  KUNDCASE: Carbex

  Tack vare i-BRUSH kan alla typer av kolborstar övervakas på distans och väsentlig information presenteras bekvämt och överskådligt på en dator eller smart telefon. Kostnader för underhåll och oplanerade driftstopp kan på detta sätt minimeras.

  Remote Playback: “The facts. On demand.”

  KUNDCASE: Consilium

  Consilium tillverkar bland annat “svarta lådor” för fartyg, där viktig data lagras och skyddas. Med det nya systemet Remote Playback ger de nu sina kunder kontinuerlig tillgång till fartygsdata och ökar säkerheten för både besättningar och redare.

  Norrlandsvagnar Remote, fjärrstyrning av arbetsvagnar

  KUNDCASE: Norrlandsvagnar

  Tillsammans med Attentec utvecklar bolaget “Norrlandsvagnar Remote”, en tjänst som gör att du via din dator, läsplatta eller smartphone kan bevaka och styra en mängd funktioner på distans och optimera allt från säkerhet och driftsekonomi till komfort och miljöansvar.

  Så tycker våra kunder

  ”Det är lätt att ha en bra dialog, dynamiska, de på Attentec är med på banan, vill hitta bästa vägen fram. Anpassar sig efter förändrade förutsättningar.”

  ”Jag skulle vilja använda dem mer. Här finns lyhördhet och förståelse för oss som kund. Vi har alltid en bra och utvecklande dialog – keep up the good work!”

  ”Jag tycker att Attentec har exceptionellt bra resurser och jobbar kundcentrerat.”

  ”Väldigt bra för oss att ha Attentec som partner just när vi gick in i ett delvis nytt affärsområde.”

  ”Så väldigt nöjd, har blivit väl omhändertagen. Professionellt, Attentec har tagit ansvar.”

  ”Attentec har utvecklat ett system åt oss som är avgörande för många av våra framtida affärer.”

  Stockholm
  Barnhusgatan 20
  111 23 Stockholm
  Tel. +46 70 619 11 26

  Kontaktperson:
  Daniel Pettersson
  daniel.pettersson@attentec.se

  Linköping
  Teknikringen 4B
  583 30 Linköping
  Tel. +46 70 619 12 30

  Kontaktperson:
  Anders Weiland
  anders.weiland@attentec.se

  Oslo
  Bogstadveien 54
  0366 Oslo, Norge
  Tel. +47 482 579 57

  Kontaktperson:
  Geir Jåsund
  geir.jasund@attentec.no

  Oslo
  Sørkedalsveien 9B
  0369 Oslo, Norge
  Tel. +47 482 579 57

  Kontaktperson:
  Geir Jåsund
  geir.jasund@attentec.no