Innovativt inspektionssystem för betong

Bakgrund

Betong är ett av de mest användbara byggmaterial som finns tillgängligt. Det är starkt, hållbart, formbart, brandsäkert och prisvärt. Betong används i otaliga applikationer inklusive kritiska byggnader som broar, oljeplattformar, dammar, vindkraftverk och höghus.

Men trots fantastiska egenskaper så håller inte betong för evigt. Inspektion av betongstrukturer är komplicerat, inte minst eftersom det kan finnas svagheter i strukturen som inte kan ses från utsidan.

Elop AS har därför utvecklat en unik patenterad ultraljudscanner som kan analysera betongkonstruktioner i alla storlekar och upptäcka sprickor, luftfickor, korrosion, delaminering, och andra svagheter. Densitet, hållfasthet, betongtjocklek och placering av rörinstallationer kan också bestämmas.

Att skapa detta verktyg för oförstörande provning kräver expertis inom olika områden som mekanik, elektronik, programvara, matematik och fysik.

  Lösning

  För att få hjälp med programvaruutveckling har Elop ingått ett samarbete med Attentec AS. Programvarukompetens, solid matematik- och fysikförståelse är områden som företagen stärker och utvecklar tillsammans.

  Attentec har tillsammans med Elop utvecklat programvaran i ultraljudsscannern och den tillhörande molntjänsten. Arbetet inkluderar förbättring av den matematiska modellen, arkitektonisk design och implementation av den nya molnbaserade infrastrukturen.

  Teknik

  Programvaran är huvudsakligen implementerad i C# och den matematiska modellen i Matlab.

  For Elop er Attentec den ideelle partner. Akkurat passe stor og med fagmiljø som behersker alle disipliner og relevante teknologier

  - Werner Bjerke, Technical Project Manager på företaget.

   

  Om företaget

  Elop AS är ett norskt högteknologiföretag specialiserat på ultraljudsutrustning för oförstörande provning av bl a betong. Systemet används för att samla in data om kritisk infrastruktur som broar och byggnader för att fastställa deras verkliga skick.

  Kontaktperson Elop AS:
  Haakon Thaule-Hatt, CMO
  Email      haakon@elop.no
  Tel.  +47 90 11 86 86

  www.elop.no

  Kontaktperson på Attentec:

  Geir Jåsund
  Daglig leder
  +47 48 25 79 57
  geir.jasund@attentec.no
  www.attentec.no

  Med nästan 100 konsulter i Norge och Sverige har vi nöjet att arbeta med många olika spännande företag. Elop AS är i rampljuset som en partner för oss med sin innovativa kultur, spännande produkt och professionella medarbetare. Att arbeta med Elop är ett stort nöje för oss.

  - Geir Jåsund, VD för Attentec AS

  Sms-livräddare – prisbelönt teknik som räddar liv

  KUNDCASE: Heartrunner 

  Heartrunner har utvecklat och driver systemet och appen Sms-livräddare.  I dag finns ungefär 95.000 frivilliga sms-livräddare i Sverige.

  Ruttplanering med AI

  Förstudien Automatisk ruttplanering är ett samarbete mellan Östgötatrafiken och Attentec med syftet att undersöka och testa hur nya tekniker, framför allt AI, kan förbättra och underlätta arbetet med planeringen av rutter. 

  i-BRUSH – en världsnyhet!

  KUNDCASE: Carbex

  Tack vare i-BRUSH kan alla typer av kolborstar övervakas på distans och väsentlig information presenteras bekvämt och överskådligt på en dator eller smart telefon. Kostnader för underhåll och oplanerade driftstopp kan på detta sätt minimeras.

  Remote Playback: “The facts. On demand.”

  KUNDCASE: Consilium

  Consilium tillverkar bland annat “svarta lådor” för fartyg, där viktig data lagras och skyddas. Med det nya systemet Remote Playback ger de nu sina kunder kontinuerlig tillgång till fartygsdata och ökar säkerheten för både besättningar och redare.

  Så tycker våra kunder

  ”Det är lätt att ha en bra dialog, dynamiska, de på Attentec är med på banan, vill hitta bästa vägen fram. Anpassar sig efter förändrade förutsättningar.”

  ”Jag skulle vilja använda dem mer. Här finns lyhördhet och förståelse för oss som kund. Vi har alltid en bra och utvecklande dialog – keep up the good work!”

  ”Jag tycker att Attentec har exceptionellt bra resurser och jobbar kundcentrerat.”

  ”Väldigt bra för oss att ha Attentec som partner just när vi gick in i ett delvis nytt affärsområde.”

  ”Så väldigt nöjd, har blivit väl omhändertagen. Professionellt, Attentec har tagit ansvar.”

  ”Attentec har utvecklat ett system åt oss som är avgörande för många av våra framtida affärer.”